Juli 2018

Nieuws uit Eldoret

Vaak moet ik (Hilda) denken aan beppe (oma) van Dijk die vroeger ook kon zeggen dat ‘de tied vluog’ (de tijd vliegt). Toen was ik dat niet zo met haar eens: het duurde nog zo lang voordat het mijn verjaardag zou zijn, of dat een broertje of zusje geboren zou worden, of dat het kerstfeest mocht zijn. Als ik nu met haar zou kunnen praten, dan zou ik zeggen dat ik haar begreep: de tijd vliegt. In beide gevallen blijft de mechanische tijd (het tikken van de klok) gelijk. Maar de gevoelstijd is heel anders: de tijd vliegt of iets kan ‘eeuwen’ duren. In Prediker 3 gaat het ook over tijd. Daar gaat het over alles wat er in ‘tijd’ kan gebeuren. Vaak hebben al die gebeurtenissen invloed op hoe wij de tijd beleven. De tijd ‘vliegt’ niet, wij zijn het die vliegen van het ene naar het andere.

Overlijden van een student

Ook hier in Kenia zijn weer veel dingen gebeurd en gedaan. Ook wij hebben ervaren dat er een tijd voor alles is. Zoals geschreven in Prediker 3 vers 2a, ‘… een tijd om te baren en een tijd om te sterven’. In maart is één van de studenten die via het programma gesponsord werd om een technische opleiding te volgen, overleden.  Asasak kwam uit Turkana en was een zeer gemotiveerde student. Afgelopen december had hij een certificaat behaald voor een agrarische opleiding en in januari dit jaar was hij begonnen aan de technische opleiding. Asasak was iemand die het verschil wilde maken. Hij was een gedreven persoonlijkheid. Op school was hij de studentenleider en vertegenwoordigde hij zijn medestudenten. Voor ons was hij degene die administratieve zaken afhandelde. Hij begeleidde nieuwe studenten die via het programma

gesponsord werden en maakte hen wegwijs op school. Hij was ook degene die op onverwachte momenten een berichtje via de telefoon stuurde om ons een goede dag te wensen of hij stuurde een andere bemoedigende tekst. Naar Keniaanse gewoonten werd hij begraven in het dorp waar hij geboren is en waar zijn familie woont. Asasak kwam echt uit wat we populair gezegd ‘the middle of nowhere’ noemen, een dorp met een paar hutten, een dik uur rijden over

zandwegen en paden vanaf het dichtstbijzijnde grotere dorp. Tijdens de begrafenis kon je merken dat Asasak ook daar een geliefd persoon was die velen op verschillende manieren een hart onder de riem stak, en een rolmodel was. Asasak zal door velen gemist worden.

Noodhulp

In het begin van het jaar was het nog steeds droog en hebben we een tweede ronde noodhulp georganiseerd in Pokot en Turkana met fondsen via de GZB. Ik (Dick) heb samen met collega’s mais, bonen, olie en uji (meel om pap van te maken) uitgedeeld. In de verschillende kerkelijke gemeentes probeerden we met name oudere mensen, zwangere en bostvoedende vrouwen en mensen met een beperking te helpen. De mensen waren ontzettend dankbaar. Naast dat we eten hadden uitgedeeld, hebben we ook zaden gedistribueerd. We hopen dat mensen weer groente, mais en bonen kunnen verbouwen. Toen we de laatste zaden gingen uitdelen, had het inmiddels veel geregend en was het op veel plaatsen erg nat. Het was zelfs zo dat we bepaalde gemeentes niet konden bereiken in verband met de hoeveelheden water en de anders droge rivierbeddingen die nu veranderd waren in snel stromende rivieren. Mensen zijn ontzettend dankbaar voor de regen en het helpt ook om hun kamelen, geiten  en koeien te onderhouden. De keerzijde is wel dat er ook veel huisjes en hutten zijn weggevaagd. Daarnaast zijn de prijzen van veel producten omhoog gegaan en zijn er mensen omgekomen die op een of ander manier verrast werden door

het water of stierven vanwege een uitbraak van cholera. Er is veel gebeden voor regen, maar er wordt nu ook veel gebeden voor wat droge dagen, omdat het overal erg nat is. Wilt u meebidden dat ondanks het vele water de zaden goed mogen groeien?

Training

We hebben trainingen gegeven in twee verschillende gemeentes over hoe ze een zelfhulpgroep kunnen opzetten en laten functioneren. Vooral aan dat laatste besteden we nogal wat tijd, omdat we hopen dat deze zelfhulpgroepen er niet alleen zijn om hun economische toestand te verbeteren, maar ook om samen geestelijk te groeien en de sociale banden te versterken. In een van de dorpjes hadden we een interessant gesprek over het milieu. Armoede is vaak veel complexer dan alleen de afwezigheid van geld. Het heeft ook te maken met een goede opleiding, kansen die je krijgt, goede gezondheid en het milieu en klimaat waarin je leeft. Dit betreffende dorpje ligt prachtig gelegen aan een stuwmeer en vissen is een belangrijke bron van inkomsten. We gaven aan dat het belangrijk is het meer schoon te houden, zodat vissen goed kunnen groeien en ze een goede oogst kunnen hebben. Dus bijvoorbeeld geen vuilnis in het meer gooien. Mensen waren verrast en zeiden later dat ze er nog nooit zo over nagedacht hadden.  Samen in gesprek gaan, is prachtig. Het is mooi om samen te reflecteren en te praten over waar de mogelijkheden liggen voor verandering voor een betere, sterkere samenleving. In het andere dorp werd heel erg gegrinnikt toen een oudere vrouw polygamie als een oorzaak van armoede opnoemde. Mooi om dan het gesprek te mogen faciliteren en hopelijk stof tot nadenken mee te geven aan de opkomende generatie.

Nathan is ook mee op werkbezoek geweest. Gelukkig maakt hij overal ‘vriendjes’ en speelt hij lekker met ze buiten, terwijl wij de training in de kerk geven. Al moet er om de zoveel tijd wel even gecheckt worden of papa en mama er nog wel zijn.

Gebedspunten: Wilt u meebidden voor goede onderlinge relaties, zodat de kerk in zijn geheel kan groeien?  We zijn bezig om een nieuwe college aan te nemen om met ons samen te werken. Wilt u meebidden dat de juiste persoon gevonden wordt en aangesteld.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>