April 2017

Hallo iedereen,

Een hartelijke groet vanuit Eldoret.

De tijd gaat ontzettend snel, het is alweer april. We merken dat ook aan Nathan. Wat groeit hij hard. Nathan loopt als een kieviet en vindt alles interessant, gaat graag op onderzoek uit en is het liefst buiten. Heel Nederlands hebben we een hek geplaatst, zodat hij niet weg kan lopen. We hebben er al heel veel opmerkingen over gekregen. Het is niet echt Afrikaans, maar als we uitleggen waarom we het gedaan hebben,  lijkt het ze toch wel handig.

Droogte U zult al wel gelezen hebben in de krant of gezien hebben op tv dat er een ernstige droogte heerst in de Hoorn van Afrika. Het Noorden van Kenia, waar wij ook werken, valt onder de getroffen gebieden. Dick is afgelopen week op bezoek geweest bij verschillende gemeentes in het Noorden. De situatie is triest en het betekent voedseltekort voor veel mensen.

Dieren gaan dood door gebrek aan water en eten. In de supermarkt merken we het bijvoorbeeld aan de prijs van melk. In een dag is een halve liter melk van 45 cent naar 53 cent gegaan, of 55 cent, en nu na een dikke maand is het zelfs 60 cent. Het voelt soms dubbel om met een lekkere volle maag te bedenken dat mensen niet ver bij ons vandaan bijna niet overleven.

Structurele hulp

Misschien denkt u wel: kan er niet beter wat structureels gedaan kan worden? Er wordt door de overheid aan irrigatiesystemen gewerkt en waar deze irrigatiesystemen werken, is de situatie iets minder urgent. Maar er zijn ook gebieden waar weinig tot geen water is om bijvoorbeeld irrigatiesystemen op te zetten.  Daar zijn de weinige waterpompen die er zijn, droog gevallen, omdat het grondwater zo laag is door gebrek aan regen. En inderdaad in sommige gevallen zou de overheid het geld ook anders kunnen besteden. Maar is dat niet zo in elk land? Feit is ook dat we te maken hebben met klimaatverandering en het zou zomaar kunnen dat droogte en honger regelmatig terug zulllen komen.

Laten we bidden en hopen dat dit niet gebeurt. Er kan natuurlijk een hele discussie gevoerd worden over wie en wat nu verantwoordelijk is voor de klimaatverandering en of klimaatverandering nu werkelijk een probleem is of niet. Feit is dat het patroon van seizoenen in Afrika niet meer zo voorspelbaar is als vroeger en daardoor wordt het voor de mensen steeds moeilijker om te weten wanneer te zaaien in hoop op een goede oogst. En steeds vaker blijft de regen helemaal uit met alle gevolgen van dien.

Om de meeste getroffen mensen te helpen zijn de GZB, in samenwerking met De Verre Naasten en de Christelijk Gereformeerde kerken daarom een actie begonnen. Helpt u mee? Verdere informatie kunt u onder andere vinden op de GZB-website: https://www.gzb.nl/over-gzb/projecten-werkvelden/project/?id=374

Zelf-hulp-groepen

Het is bekend dat wij met ‘zelf-hulp-groepen’ mensen stimuleren zichzelf en anderen te helpen om beter voor zichzelf te kunnen zorgen. Niet alleen financieel, maar ook op geestelijk, sociaal en lichamelijk gebied. Nu er zoveel uitdagingen zijn met de droogte en mensen meer bezig zijn met overleven dan te kijken hoe ze hun leven kunnen verbeteren, is dat in sommige gemeentes ook een stap op de plaats maken en kijken hoe we hier mee om moeten gaan. We moeten nu een realistisch plan maken hoe we verder kunnen. Voor twee gemeentes lijkt dat te betekenen dat we het programma even op een laag pitje moeten zetten en bij leven en welzijn, als de ergste crisis over is, het programma weer op te pakken waar we gebleven zijn. In die tussentijd kunnen juist de ‘zelf-hulp-groepen’ ons wel helpen om mensen te identificeren die het zwaarst getroffen zijn en dringend hulp nodig hebben. Ook proberen ze elkaar tot een hand en een voet te zijn.

Verkiezingen Het land is verder in de greep van de opkomende verkiezingen op DV 8 augustus. We bidden dat alles in de aanloop naar de verkiezingen rustig mag blijven. Er wordt flink campagne gevoerd en men is niet al te vriendelijk voor elkaar. De oppositie heeft zich verenigd in een nieuwe partij: NASA (National Super Alliance). Nee, niet de organisatie die verantwoordelijk is voor de ruimtevaartprogramma’s in Amerika. NASA is een partij waarin zich verschillende groepen hebben verenigd en ze willen samen proberen genoeg stemmen te krijgen om de zittende president (die in theorie nog een 5-jarige periode zou mogen zitten) eruit te stemmen. Maar helaas, als we het nieuws een beetje volgen, lijkt het erop dat de NASA al we scheurtjes begint op te lopen, omdat er een kandidaat aangesteld moet worden als president. En daarvoor willen natuurlijk alle verschillende groepen hun man in aanmerking laten komen. We zijn heel benieuwd hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. In Eldoret zijn de campagnes ook begonnen. Soms zit het verkeer in de stad helemaal vast, omdat een aspirant-burgermeester (laat ik het maar zo noemen) met een heel gevolg wil laten weten dat hij voor de nieuwe aanstaande periode toch echt de beste gaat worden.

Meebidden

Er gebeurt dus best veel in het land en soms komt er best veel op ons af. Recent hadden we een poging tot inbraak waarvan de schrik nog niet helemaal uit onze benen verdwenen is. In het algemeen is het voor sommige mensen echt moeilijk te overleven, omdat het leven duurder wordt en het is gewoon onrustig door al het politieke gepraat (of misschien meer: ‘geschreeuw’). Al keurt dat een poging tot inbraak natuurlijk niet goed. Wilt u alstublieft met ons meebidden voor vrede en rust in Kenia. Dat de kerk een verbindende rol mag spelen en niet betrokken wordt in alle spelletjes van de politiek. Dat mensen sterk geworteld in Christus mogen staan, en ook voor onszelf. Als we alleen naar mensen kijken en naar de omstandigheden om ons heen, dan kan het letterlijk en figuurlijk soms droog aanvoelen. Jeremia 17 vers 7-8 geeft advies om op de Heere te vertrouwen. Hij wil bij wijze van spreken het oplaadstation zijn voor onze geestelijke accu; dan mogen we vruchtdragen. Elk op onze eigen plek.

Gezegend daarentegen is de man, die op den HEERE vertrouwt, en wiens vertrouwen de HEERE is! Want hij zal zijn als een boom, die aan het water geplant is, en zijn wortelen uitschiet aan een rivier, en gevoelt het niet, wanneer er een hitte komt, maar zijn loof blijft groen; en in een jaar van droogte zorgt hij niet, en houdt niet op van vrucht te dragen. (Jeremia 17 vers 7 en 8)

Maar we maken ook gezellige, fijne dingen mee! Een poosje geleden mochten we naar de bruiloft van een oom en tante van Dicks kant gaan. Er werden 8 stellen tegelijk getrouwd. Onze oom is dik boven de 70 jaar en onze tante boven de 60. Traditioneel is het vaak wat ze ‘come and stay’ noemen, dat is wat wij ‘samenwonen’ zouden noemen. Mooi om te zien dat ze officieel samen in het huwelijk mochten treden en onze tante een vaste plek in de familie van haar man krijgt, mocht er iets met hem gebeuren.  Er was veel gezelligheid die dag: een mooi koor, uitgelaten stellen (velen rond de 40/50 jaar) en ook samen eten na de ceremonie.

Een hartelijke groet,

Dick, Hilda en Nathan Malaba

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to April 2017

 1. Jolien says:

  Hoi Hilde,
  Wat bijzonder te lezen dat je nog steeds aan het werk bent in Afrika. Een zoon zelfs, mooie naam. Heel veel succes daar! Jullie leiden een bijzonder leven.
  Groetjes Jolien

 2. Henk Visser says:

  Hoi Dick,

  Leuk om weer een bericht op jullie weblog te lezen.
  Eens in de zoveel tijd kijk ik ff of er nog “nieuws” uit het noorden van Kenya is.

  In 1995 ben ik bij jullie in Amolem op werkvakantie geweest.
  Dit was met een reisgezelschap van de HGJB.
  Het was een hele bijzondere ervaring!
  Vooral omdat de ramen van het kerkje destijds door m’n vader zijn gemaakt.

  Ik heb vernomen dat er een paar jaar geleden 3 ramen (De Goede Herder, De Samaritaanse Vrouw en De Barmhartige Samaritaan) uit het kerkje zijn gehaald en elders in Kenya zijn opgeslagen.

  Ik heb ook een vraag…
  Is het voor mij enig sinds mogelijk om in 2018 Amolem te bezoeken???
  Heel af en toe staat er een berichtje over Amolem op internet.
  Hieruit kan ik opmaken dat de situatie ter plekke zorgelijk is.
  Misschien weet jij voor mij een mogelijkheid om Amolem te bezoeken en kun je me hierin adviseren.
  Bestaat het kerkje in Amolem überhaupt nog?
  Alvast heel erg bedankt.

  In Christus verbonden,

  Henk Visser

  • Dick en Hilda Malaba says:

   Beste meneer Visser,

   Hartelijk dank voor uw bericht.
   Zo’n jaar geleden ben ik samen met enkele kerkleiders van Pokot Parish nog een keer in Amolem geweest. Mensen deden toen een poging om Amolem nieuw leven in te blazen en zich daar weer te settlen. Een ‘chief’ was aangesteld om leiding te geven. Recente onrust, mede ten gevolge van de droogte, heeft Amolem weer onveilig gemaakt.
   Men zegt dat drie ramen in Marich zijn, wij hebben ze echter niet gezien. Een deur wordt gebruikt in een restaurant in Kainuk en enkele ramen zitten nog in de muren van de kerk die nog staan. De kerk heeft geen dak meer.
   Het is moeilijk te zeggen of het mogelijk is Amolem in 2018 te bezoeken. Mocht u tegen die tijd belangstelling hebben Amolem te bezoeken dan zouden we lokale mensen moeten vragen wat ze vinden van de veiligheids situatie.

   Mocht u meer vragen hebben dan mag u ook een email sturen.

   hartelijke groet,
   Dick en Hilda Malaba

   • Henk Visser says:

    Hoi Dick,

    Heel erg bedankt voor je reactie.
    Ik heb inderdaad nog een aantal vragen maar ik heb geen email-adres van jullie.
    Mijn email is henkvisser@live.nl
    Als je een berichtje stuurt dan kan ik een email met een aantal vragen terugsturen.

    Hartelijk Dank en Groet,

    Henk Visser

 3. Harriet says:

  Ha Dick, fijn om te lezen dat het goed gaat met je (tenminste, tot de blog van hierboven

 4. Harriet says:

  Ha Dick, fijn om te lezen dat het goed gaat met je (tenminste, tot de blog van hierboven ;-) ). Getrouwd, een zoon… Veel zegen toegewenst!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>